Samen Sterk: Tholu en HSR Verpakkingen

Strikt gescheiden, maar voor altijd samen: Tholu en HSR

“Werken aan een circulaire economie? Gun de ander ook wat”

Reflecterende hesjes aan, oordopjes in en veiligheidsbrillen op. Zo start de rondleiding bij twee bedrijven in de industriële verpakkingsbranche op de Kievitsmeent en BTA12. Bij HSR Verpakkingen vermalen ze gebruikt verpakkingsmateriaal tot granulaat; bij Tholu maken ze van dat granulaat nieuw materiaal, zoals plastic pallets. Hun bijzondere samenwerking is een closed loop: een kringloop zonder open eindjes. Dit artikel verscheen eerder in het ondernemersmagazine van gemeente Ede, editie februari 2018.

Op een zonnige dag in 2002 staken de ondernemers de koppen bij elkaar. Zonder hesjes en oordopjes, met een productieve brainstorm op de veranda bij Huib van Manen (HSR). Laatstgenoemde hield er al jaren een boekje over bij: hoe kunnen we klanten op een verantwoorde manier van hun afval af helpen en zo het milieu en de volgende generatie ontzien? Nu, ruim vijftien jaar later, kunnen de ondernemers het antwoord op die vraag dromen.

De theorie

Huib van Manen (HSR) en Arno Thomassen (Tholu) geven graag een inkijkje in hun circulaire systeem. Beide directeuren geven een rondleiding door hun bedrijf, maar eerst is het tijd voor de theorie. Op kantoor bij HSR lichten ze hun closed loop toe aan de hand van een miniatuur containertje. Van Manen wijst erop: “Kijk, als die ibc’s (intermediate bulk containers, red.) zijn geleegd, is het waste. Er zat bijvoorbeeld suiker in, zonnebloemolie of chemische stoffen. We halen het lege verpakkingsmateriaal op bij onze klanten. Dan gaan we kijken: voor wie is deze verpakking geschikt? Tholu of HSR?”

Lees verder...